Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

2011-008 Προφήτης Ηλίας, η κρηπίς των προφητών


Προφήτης Ηλίας, η κρηπίς των προφητών

Ο δυνατότερος των προφητών ήταν ο προφήτης Ηλίας. «Ηλίας» σημαίνει «Θεός ισχυρός», διότι ο Θεός στην Παλαιά Διαθήκη έχει και την ονομασία «Ηλί». Όταν ο χριστός ήταν επάνω στον σταυρό, λίγο πριν παραδώσει το πνεύμα, είπε: «Ηλί, Ηλί, λεμά σαβαχθανί;», δηλαδή, «Θεέ μου, Θεέ μου, γιατί με εγκατέλειψες;». Τούτα δεν ήταν λόγια εκπορευόμενα από την Θεϊκή φύση του Χριστού, αλλά από την ανθρώπινη φύση Του. Στον σταυρό δεν εκαρφώθη ο Θεός, αλλά ο άνθρωπος. Αυτό αποδεικνύει πως ο Χριστός ήταν ο τέλειος Θεός, και παράλληλα ο τέλειος άνθρωπος.

Όσο βρισκόταν στην γη ο προφήτης Ηλίας, ήλεγχε διαρκώς και αυστηρώς τους ασεβείς στο Ισραήλ. Εις εξ αυτών ήταν και ο βασιλιάς Αχαάβ με την σύζυγό του Ιεζάβελ, οι οποίοι επίστευαν πως βρίσκονται στον σωστό δρόμο του Θεού, ενώ ουσιαστικά ήσαν ειδωλολάτρες, περιστοιχιζόμενοι επίσης από ειδωλολατρικούς ιερείς.
Κατά το παρελθόν, κατόπιν προσευχής του προφήτου Ηλία, είχε εγκύψει ανομβρία  στο Ισραήλ, διαρκείας τριών και ημίσεως ετών. Όταν επροσευχήθη γιά το αντίθετο, επανήλθεν ο όμβρος!
Μίαν ημέρα, ο Αχαάβ εκάλεσε τον προφήτη Ηλία, γιά να του αποδείξει πως ο δικός του Θεός ήταν αληθινός. Προς τούτο, ετέλεσε σε ένα βουνό μία θυσία, τη παρουσία 450 ειδωλολατρών ιερέων και του προφήτου Ηλία. Οι ειδωλολάτρες ιερείς προσευχήθησαν γιά να έλθει πυρ και να καύσει τον θυσιαζόμενο μόσχο. Δυστυχώς γι’ αυτούς, καμμία φωτιά δεν επροκλήθη. Όταν όμως επροσευχήθη ο προφήτης Ηλίας, μία φωτιά επέπεσε επί τον μόσχον και τον έκαυσε! Ο Αχαάβ προσεβλήθη, οι ιερείς του εντράπησαν, αλλά και εδώθη η Θεία δύναμις στον προφήτη Ηλία να φονεύσει τους 450 ειδωλολάτρες ιερείς! Ο Θεός κατέστησε τον Ηλία ως κορωνίδα των προφητών.
Ο Αχαάβ εξοργίσθη με την σφαγή των ιερέων του, και κατεδίωξε τον προφήτη Ηλία. Δυστυχως, τοιουτοτρόπως ενεργούν πάντα, από τότε μέχρι σήμερον, όσοι δεν έχουν μέσα τους τον Θεό. Καταδιώκουν αγρίως όσους πιστεύουν στον Κύριο.
Απέστειλε, λοιπόν, δύο γυμνασμένους αξιωματικούς στο όρος που είχε καταφύγει ο προφήτης, γιά να τον φονεύσουν. Όμως, όταν τον επλησίασαν, επέπεσεν επ’ αυτών μία φωτιά εξ ουρανού και τους κατέκαυσε!
Ο προφήτης Ηλίας ετρέφετο στο όρος που είχε καταφύγει απ΄έναν κόρακα, ο οποίος του έφερνε κρέας, άρτο και νερό. Τελικώς, ο Θεός αξίωσε τον προφήτη Ηλία ν’ αλέθει μαζί με το σώμα του στον ουρανό, και να βρίσκεται σήμερον εκεί με το ανθρώπινό του σώμα! Πως έγινε τούτο; Όπως έγινε και με το σώμα του Κυρίου Ιησού Χριστού!
Το σώμα του Χριστού, όσο βρισκόταν επάνω στον σταυρό, ήταν ένα ανθρώπινο σώμα. Το κατέβασαν, το εμύρωσαν, το ενταφίασαν, αλλά, ένα πρωΐ, όταν επήγαν και πάλι να το περιποιηθούν, το σώμα δεν υπήρχε! Είχεν εξέλθει του μνήματος, διότι είχε θεοποιηθεί, είχε πνευματοποιηθεί. Με τον ίδιο τρόπο είχε θεοποιηθεί και το σώμα του προφήτου Ηλία!
Το απολυτίκιό του τον αναφέρει ως «ένσαρκον Άγγελο». Πράγματι, ο προφήτης Ηλίας, αν και άνθρωπος, αξιώθηκε ν’ αποκτήσει την αθανασία των Αγγέλων, και είναι μαζί τους εις τον ουρανό. Το απολυτίκιό του, τον αναφέρει επίσης ως «κρηπίς  (στήριγμα) των προφητών». Πράγματι, ο Ηλίας υπήρξεν ο ισχυρότερος των προφητών. Τούτο το εγνώριζαν πολύ καλώς οι Εβραίοι. Μάλιστα, όταν ήλθεν ο Ιωάννης ο Πρόδρομος εις την γη και τους εξομολογούσε στον Ιορδάνη ποταμό, οι Εβραίοι έλεγαν πως επανήλθε στην γη ο προφήτης Ηλίας
Το Ευαγγέλιο, διά στόματος του Χριστού μας, διευκρινίζει οτι ο Ιωάννης δεν απετέλεσε την επάνοδο του Ηλία, αλλά ήλθε στη γη «εν δυνάμει του προφήτου Ηλιού», δηλαδή, με την δύναμη του προφήτου Ηλία!
Οπως ξέρουμε, ο Ιωάννης ο Πρόδρομος ήταν ο τελευταίος των μεγάλων προφητών που είχε προείπει γιά τον Χριστό. Και μάλιστα, ο Χριστός είπε πως δεν πρόκειται να γεννηθεί τόσο μεγάλος προφήτης. Όμως, ήλθε με την δύναμη του προφήτου Ηλιού.
Και αναφέρεται εν συνεχεία στο απολυτίκιο: «ο δεύτερος πρόδρομος της παρουσίας Χριστού, Ηλίας ο ένδοξος». Γιατί αναγράφεται ο Ηλίας ως δεύτερος στο απολυτίκιο; Διότι πρώτος ήταν ο Ιωάννης ο Πρόδρομος. Δεύτερος πρόδρομος της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού θα είναι ο Ηλίας! Θα έλθει, λοιπόν, πριν από τον Χριστό, κατά την Δευτέρα Παρουσία.
Γράφεται εν συνεχεία: «άνωθεν καταπέμψας Ελισαίω την χάριν». Όπως ανέβαινε στον ουρανό με το άρμα ο Ηλίας, πέταξε την προβιά του, την οποία είχεν ως ένδυμα, προς τον Ελισαίο, τον μαθητή του, κάμνοντάς τον διάδοχό του. Ενδεδυμένος με την προβιά του Ηλία, ο Ελισαίος άρχισε να κάμνει με την σειρά του θεραπευτικά θαύματα. («νόσους αποδιώκει και λεπρούς καθαρίζει») όπως και ο δάσκαλός του.
Ο προφήτης Ηλίας είχε θεραπεύσει τον υιό της χήρας, η οποία τον φιλοξενούσε και συντηρούσε μαγειρεύοντάς του λαδόπιττες, και της οποίας, ούτε το λιγοστό αλεύρι, ούτε το λιγοστό λάδι εξέλειπαν, διότι αναπληρώνοντο με θαυματουργό τρόπο. Όταν κάποτε, λοπόν, ο υιός της έπεσε και υπέστη θανάσιμη κρανιο-εγκεφαλική κάκωση, ο προφήτης Ηλίας το πήρε στην αγκαλιά του, το ενεφύσησε και το ανέστησε.
«διό και τις τιμώσιν αυτόν, βρύει ιάματα». Δηλαδή, γιά όσους τιμούν τον προφήτη Ηλία, τους θεραπεύει, όχι μόνον σωματικά, αλλά και ψυχικά, ως εις εκ των θαυματουργών Αγίων του Κυρίου.
Μεγάλη η Χάρις Του.